Dagboek

van dag tot dag...

mijn verhalen over de tuin.

 

27 juli Mensen kopen geen bloemen met deze droogte. En heb zoveel bloemen.

Als het goed is is er vanavond een groep Zevenhuisters vereerd met een boeket.

 

03 september 2017!! Meer een jaar later. En zit midden in een prachtig tuinjaar. 

Gelukkig tusen de bloemen en het vele plukken. Tuin heeft nog steeds bloemen.

En wil je krans maken of bestellen dat kan, neem gerust contact op.

 

13 juni 2016!! Oei dat is wel heel lang geleden dat ik iets heb geschreven. Ben een doe mens en achtr de computer zitten iets uitwerken is wel de sluitpost van mijn tijd. Ben echt heeeel druk in de tuin en zelfs nu heb ik nog niet alles omgegraven en gezaaid. Niet het weer maar ik ben laat dit jaar. Heb gelukkig wel voorgezaaid in de tuin zodat straks de eerste bloemen wel kunnen worden geplukt.

Op dit moment heb ik duizendschoon, vrouwenmantel en margrieten.

En her en der bloeien korenbloemen en juffertje in het groen. Kan ze niet wieden dus staan ze waar ze niet horen als je het geordend wilt hebben.

Komende zondag doe ik mee aan de open tuindagen. Met weinig bloemen maar met veel enthousiasme.

 

 

28 september: de herfst zit in de tuin en bloemen raken uitgebloeid. Al kan ik nog steeds boeketten plukken maar het mooie is er vanaf. Wel volop frambozen eigenlijk sinds 2 week. Zo laat heb ik het nog niet eerder gehad.

Een apart (tuin) jaar,. Ik houd geen workshop avonden maar als mensen zelf belangstelling hebben en er minimaal 3 personenen komen kunnen we een afspraak maken.

Ik moet bekennen dat door het stoppen van mijn baan en het opzetten van een eigen bedrijf (coaching) mijn energienivo op dit moment te wensen overlaat. Vandaar dat ik voor deze werkwijze kies.

 

Grappig: zie ik in de Action opeens allemaal boomstamplaten te koop liggen. Zou ik vooruitschrijdend inzicht hebben gehad toen ik 3 jaar geleden dit met kerst bedacht, trendsetter!?

 

 

 

28 juli: Soms heb je het idee dat op de proef wordt gesteld. Heb gisteravond echt gedacht waar moet ik beginnen. De zomerstorm en het vele regen ( 35 mm) heeft aan de tuin veel schade aangericht. Vele dahlia's zijn geknakt, korenbloemen en, cosmea, leeuwebekjes zijn omgewaaid en staan er treurig bij. Vandaag de moed bij elkaar geraapt en stapje voor stapje de tuin aan het renoveren. Wat een ander jaar dan vorig jaar. Alles is later en ook de echte bloei wil niet komen. Heb besloten 01 augustus open te gaan, wie wil kan komen plukken en hopelijk is de grootste schade dan weggewerkt.

 

13 juni 2015: Nu pas tijd of tijd gemaakt om een stuk te schrijven. Heb net een prachtige dag achter de rug. De Billie Turf wandeltocht is door mijn tuin gelopen. Wat een mensen en wat een leuke en lieve reacties over de tuin. Geniet ook nog steeds van al het tuinwerk en besef wat een geluk ik heb op dit mooie plekje te mogen wonen. Al had ik de tuin graag al wat meer in bloei zien staan. De gladiolen voorgepoot in de kas hebben het vandaag net niet gered. Over twee week bloeien de eerste. De tuin is laat en blijft laat. Koud, droog en veel harde wind maken dat de tuin wel 4 week later is dan vorige jaar. Zo blijft elk jaar weer een verrassing. De eerste aardbeien en duizendschoon, en korenbloemen staan bij de weg. Ik hoop op een prachtig tuinseizoen waarbij mensen de weg naar mijn tuin zullen vinden.

  

 

 

 turftoc15 november: Wat een trieste dag, met regen. Eigenlijk moet de tuinwinterklaar maar kan me er niet toe zetten. Geloof dat ik dit ook het vervelendste klusje vind in het tuinseizoen. Weet wel dat als ik het nu goed doe, ik in het voorjaar minder werk heb, maar vandaag even niet!? Ben druk bezig met de voorbereidingen van de kerstworkshops, vind het spannend maar heb er ook zin in.

 29 september: de herfst is ingevallen. Dit lijkt wel in 1 week te zijn gebeurd, de natuur blijft ons verrassen. Opeens veel uitgebloeide bloemen. Mezelf daarom getrakteerd om allemaal bollen voor het voorjaar te bestellen.

 

21 september: met stille verwondering en geluk, zie ik steeds meer mensen een kijkje nemen in mijn tuin en met een boeket vertrekken. Dat ik dit mag en kan doen! 

Er bloeien nog steeds volop bloemen en ook de oogst van frambozen, sperziebonene en tomaten gaat door. Ben begonnen met het maken van kransen. Deze week weer een leuke en gezellige workshop gegeven in mijn eigen ruimte in de schuur. De komende weken zullen er meer workshops volgen om herfstkransen te maken. Niet heel moeilijk om te doen, het gaat ook om de gezelligheid en het samen bezig zijn. Ik ben een tevreden mens. 

 

31 augustus: wat een topweek. Veel mensen zijn in de tuin geweest om te plukken. Ook een aantal kinderen wat vind ik leuk om hun tussen al die bloemen de mooiste uit te laten zoeken. Dat is voor mij geluk. Heeeeeel veel frambozen deze week wel 20 potten jam gemaakt. Heb de buurt ingeschakeld voor het verzamelen van potten, gelukkig reactie gehad. Had echt niets meer. Ook het feit dat bij ons een stempelpost was in de tuin, heeft tot extra bezoek geleid. Ik ben bekaf maar wat een mooie week! Eerste krans ook al gemaakt!

 

11 augustus: schrijf ik heel braaf de tuin van dag tot dag. Is het al een maand geleden dat ik voor het laatst iets heb geschreven. Naast vakantie heb ik het, te druk in de tuin. Weet niet waar ik moet beginnen. Groente in overvloed, alle bloemen bloeien volop, er zijn er zelfs al een aantal aan het "uit"bloeien. Je merkt dat het warmer is geweest dan de eerdere jaren. Heb vandaag besloten 2 avonden te organiseren om mensen te laten kennismaken met het plukken in de pluktuin. Gezien mijn ervaring in de vakantie met een groep van 7 vrouwen uit Norg , hun ervaringen en de resultaten, dacht ik waarom niet.Meer informatie treft u in de agenda.

Op dit moment weer volop frambozen, heb ook al jam gemaakt. Ook zijn er volop bonen. In de tuin heb ik veel zinnia's, dahlia's, geurerwten, cosmea en ook weer gladiolen e.a.. Die zijn juist laat omdat ik ze in de schaduw heb gepoot.

  

12 juli: de tuin is nu op zijn/haar mooist. Blij dat wij niet de stortregens hebben gehad zoals in het zuiden van het land. Nu was er al veel verwaaid door de regen.Dahlia's bloeien al volop maar ook korenbloemen, zinnia. leeuwenbekje en juffertje in't groen. Het lijkt wel per dag te groeien evenals het onkruid. De eerst boeketten al weer geplukt, blijft een feestje voor me.

 

16 juni 2014: nu pas tijd gevonden om mijn dagboek te schrijven. Druk met werk en de tuin. En aangezien ik tijdens het werk veel achter de computer zit, ontbreekt de puf mij vaak thuis. Maar des te drukker ben ik geweest in de tuin. Heb zelf het gevoel dat de tuin er om deze tijd nog nooit zo goed heeft bijgestaan als nu. Ben al vanaf februari begonnen, in de perkjes en in de kas. Afgelopen jaren door tijdgebrek de dahlia's in de grond laten zitten en het geluk wil dat het een zachte winter is geweest dus ze komen (bijna) allemaal weer op en vele staan dan ook al in bloei.Minder gladiolen dan vorig jaar gepoot en ook op een andere plek dus afwachten maar ze zien er beter uit dan vorig jaar. Heel veel duizendschoon in de tuin ggehad, de grootste bloei is er uit maar was echt genieten. Ook dit jaar weer heel veel aardbei, slechts een beetje champpost ( echt aanrader als bemesting). Ga vanaf 22 juni op zondag open al was het alleen maar om mensen te laten genieten van de tuin in ontwikkeling

 

 

2014

 

18 oktober: De tuin is gesloten. Een bijzonder jaar, weer ontzettend genoten. Maar ook gebaald van de gladiolen. Met de tips die ik krijg moet het volgend jaar lukken, want stoppen met de tuin ga ik niet. Ik vind de groente tuin ookleuk dus die gaat w.s. groter worden. Heb nog steeds frambozen en ben druk met herfstkransen. Nog steeds diverdoatsie genoeg.

 

23 september: Druk, druk, druk. De voltijd baan eist wel zijn tol, tijd om te schrijven heb ik bijna niet. Want eenmaal thuis van het werk, vult mijn avond zich met oogsten. Zo slecht als het met de gladiolen ging ( ziekte) zo goed doet de groente en fruit tuin het. Ik pluk op dit moment bijna een kilo frambozen per dag. Daarnaast bonen en nog eens bonen. Doordat de natuur achterloopt staat de tuin er nog prachtig bij en kunnen er nog steeds boeketten geplukt/besteld worden. Vorige week zag ik dat de bloemen die voor prinsjesdag zijn gebruikt, dahlia's waren, helemaal in op dit moment dus. Komende zaterdag in de buitenlucht, gelegenheid tot het maken van een herfstkrans, zie agenda.

7 augustus: De harde wind en de vele regen hebben de tuin goed en niet goed gedaan. Er zijn veel planten omgewaaid, ben echt de komende avonden bezig planten vast te zetten. Vind het zelf alleen niet zo mooi lijken. Aan de andere kant is het groeizaam weer, zo heb iknu veel meer zinnia's dan vorig jaar en ook de dahlia's en gladiolen groeien per dagdeel. Ook wennen een avond in huis omdat het zo hard regent dat je niet buiten kunt zijn. Dan verlang je toch snel weer naar mooi weeren lange avonden buiten.

 

31 juli: Het miezert buiten, echt groeizaam weer. En ja hoor de eerste gladiolen zijn klaar en met een paar warme dagen voor de boeg zal het snel gaan. Verder door regen en harde wind is het ook nodig om op plekken planten vast te zetten. Met andere woorden er blijft (gelukkig) werk aan de winkel.

28 juli: het eerste weekend is voor mij plezierig verlopen. Gezellige en leuke bezoeken voor de tuin, mooi deze contacten. Door een paar hevige buien moet ik nu een paar planten rechtzetten, maar deze neerslag heeft er ook voor gezorgd dat de planten ( en onkruid) snel groeien en bloeien. Volgend weekend heb ik volop gladiolen, de eerste kleuren zijn al zichtbaar. 


25 juli: yes het regent dat kan ik goed gebruiken want de tuin is toch behoorlijk droog. Dit zal de bloei zeker ten goede komen. De tuin ligt toch wel meer dan 1 week achter in vergelijking met vorig jaar. De gladiolen kunnen nog net niet geplukt, dahlia 's bloeien minder dan vorig jaar om deze tijd etc. Zal voor vele van jullie herkenbaar zijn die een tuin bezitten. Toch gaat de tuin morgen open als was het alleen maar om mensen te laten genieten van de rust en de tuin. Koffie en thee staat klaar! Welkom vanaf 12 uur.

 

11 juli 2013: Langzamerhand begint alles te bloeien, de korenbloemen, een enkele dahlia, maar van de gladiool is nog niets te zien. Ik heb daarom besloten de opening te laten plaatsvinden op 26 juli, de dag dat de drentse rijwielvierdaagse door Zevenhuizen fietst.

  

07 juli 2013: Spannend heb ik 20 juli als de tuin opengaat voldoende bloemen. Nu de zon voor het eerst een lange periode schijnt, gaat het snel. Maar wat verliep het moeilijk dit voorjaar. De natuur loopt nog steeds achter dus gaat het niet lukken dan horen jullie het zo spoedig mogelijk. Op dit moment ben ik druk met onkruid wieden en aardbeiden plukken, opeten, jam maken of bij de weg zetten. Ik heb nog nooit zoveel aardbeien gehad als dit jaar. Het geheim, ze links laten liggen!! Want ik heb geen tijd gehad afgelopen 1/2 jaar om me met de aardbeien bezig te houden, heb ze niet eens bemest en zie het resultaat.

Op dit moment wisselend op de kar bij de weg: peultjes, courgette, aardbeien en bosuitjes en verder 1 jarige bloemen in pot..

 

11 mei 2013. Met vol enthousiasme ben ik weer begonnen om mijn pluktuin, zomerklaar te maken.
Spannend, zal de tuin ook dit jaar weer zo mooi bloeien. Ik ga in ieder geval mijn best doen. 
Gelukkig betekent in de tuin werken voor mij ontspanning

Dahlia