Het ontstaan van de tuin

Lees hier hoe de tuin is ontstaan...

"Je weet nooit wat je kan tot je het geprobeerd hebt". ( James Geary)

Als kind had ik mijn eigen tuintje op de boerderij. Bloemen en groente ik vond het geweldig, vooral om te zien groeien. Al was het mijn moeder die toch vaak het onkruid wiedde. Deze fascinatie voor bloemen en groente en het geluk wat ze mij gaven/geven is altijd gebleven.

Na wat omzwervingen ben ik aan het Hoofddiep in Zevenhuizen echt begonnen met tuinieren. Het hele tuinontwerp op gevoel zelf bedacht en onderhouden. Niet gehinderd door kennis aan de slag gegaan. Plantennamen kon ik niet onthouden maar ik wist wel wat ik mooi vond en wat niet. Het kwam geregeld voor dat de grootste vooraan stonden en andere plantjes niet waren terug te vinden. Verpoten, stekken, ruilen en af en toe wat kopen, bloemen had ik eigenlijk nooit genoeg.

8 jaar geleden verhuisd naar de Haspelwijk een woonboerderijtje met een nog grotere tuin. Mijn plannen waren helder de voortuin moest "ouderwets" met beukenhaag en in de perkjes voor mij echte boerderij planten, rhododenderon,azalea, hortensia en lupinen. Nog steeds handelde ik op het gevoel en wat ik mooi vond. Een groentetuin mocht ook zeker niet ontbreken. Langzamerhand verkocht ik weleens seizoensgroente waar wij als gezin teveel van hadden, aan de weg.

Bij teveel werkdruk of stress bij mijn werkzaamheden als leidinggevende riep ik vaak dat ik een pluktuin wilde beginnen, gelukkig zijn tussen bloemen. Ik riep dit als vlucht, het gaf mij lucht als escape om door te gaan en dat deed ik ook. Totdat een burnout mij uiteindelijk met beide benen op de grond zette. Ik heb het "nodig"gehad om uiteindelijk tot het besef te komen dat ik het roer in eigen handen moest nemen en gaan doen waar ik energie van krijg. Naast het zijn van coach / mensenmanager, spelen bloemen een positieve/helende rol in mijn leven.

En straks ben ik tachtig en denk ik had ik maar.....dus waaron niet geprobeerd. Maakt het hebben van een pluktuin mij echt zo gelukkig als ik verwacht in mijn dromen? Met die vraag ben ik gestart. Nog nooit een pluktuin bezocht, alleen af en toe op een site gekeken, geen tuinontwerp gemaakt slechts een stuk land dat werd omgeploegd. Met dat gegeven en een stuk kunstgras ben ik begonnen. Langzamerhand krijgt het vorm, er ontstaan plannen, zaden en bollen komen op, bloemen bloeien. En ik leer steeds beter alle namen van planten onthouden! Hoe het verder gaat, ik weet het niet maar op dit moment is het "Mien Diverdoatsie"( mijn bezigheid) en ik houd u graag op de hoogte. Tot nu toe brengt het me wat ik had gehoopt en eigenlijk nog meer.

 

"Wie de weg volgt die wordt uitgestippeld door zijn gevoelens, ontdekt de lieflijkste plekjes".  ( Gerd de Ley)